IPB

др Даници Павловић Светосавска награда

27. јануара 2022.

Једна од тридесетчетири добитника Светосавске награде за 2021. годину је др Даница Павловић, научни сарадник из Центра за фотонику Института за физику у Београду.

Др Павловић је, како се у образложењу за доделу награде наводи, ову престижну награду добила за „изузетне резултате у области биофотонике на пољу биматеријала и иновација у биомедицини“. У образложењу такође стоји да је др Даница Павловић најмлађи доктор наука у области биофотонике и учествује у реализацији више националних и међународних пројеката, а добитница је више награда и стипендија. Објавила је три међународна патента, а посебан допринос је дала у коришћењу нелинеарне ласерске микроскопије.

Поводом обележавања школске славе Свети Сава, први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић је у четвртак, 27. јануара 2022. године уручио Светосавску награду истакнутим појединцима и институцијама. Ова повеља се додељује тачно две деценије, а ове године је према министровим речима стигао рекордан број пријава, тачније више од 150 њих.

Фото: Министарство просвете, науке и технолошког развоја