IPB

Председник ERC-а на Институту

05. септембра 2018.

[:sr]

Председник Европског истраживачког савета,  проф. др Жан-Пјер Бургињон (на слици) посетио је Републику Србију у понедељак, 3. септембра. Његову посету је организовало Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а током боравка у Београду, Бургињон је обишао већи број наших установа. Између осталог, боравио je и на Институту за физику у Београду.

Европски истраживачки савет (European Research Council, ERC) којим Бургињон председава је фонд Европске уније којим се, у оквиру Хоризонта 2020, финансира изврсност у науци. У периоду од 2014-2020. фонд располаже импресивним средствима од  13 милијарди евра, док такозвани ERC грантови представљају најзначајнији облик подршке врхунским научницима који постоји у Европи.

ERC је стекао видљивост захваљујући изврсности, али и зато што оснажује истраживаче. То је веома важна ствар“, рекао је Бургињон у разговору на Инстититу за физику. „Овде има сјајних људи и они треба да буду препознатљивији, као што су кошаркаши и тенисери“, каже Бургињон додајући да је за најбоље научнике врло значајно да буду видљивији.

Будући да је Република Србија део програма Хоризонт 2020, наши истраживачи имају могућност да се надмећу за ове грантове. У Србији су само два научника до сада освојила престижне ERC грантове, др Софија Стефановић из Биосенс института у Новом Саду и др Магдалена Ђорђевић са Института за физику у Београду.

 „Мислим да су српски научници веома скромни“, сматра Бургињон. „Знам да припрема ERC  апликације подразумева студиозну припрему и велики рад, али мени се чини да многи српски научници нису довољно сигурни у себе. Ако желите нешто да постигнете, треба да створите  повољне услове, а један од њих је уверење да можете да остварите своје циљеве“, објаснио је Бургињон, додајући да је упознат да су премијерка и два надлежна министра посвећени томе да учине више за науку у Србију“.

 

Током посете Србији, Бургињон је одржао предавање у Српској академији наука и уметности, обишао Музеј Николе Тесле и састао се представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја. На Институту за физику, Бургињон је разговарао са директором Александром Богојевићем и са неколицом истраживача.

Том приликом се упознао са пројектом иновационо- едукационог центра Верокио, новом инстраструктуром која ће се градити на Институту за физику.

„Треба да нађете одговарајуће учитеље, али то је невероватан пројекат“, сматра Бургињон. „Трансформисање начина учења је веома дугачак процес. Али видите како људи комуницирају данас, какав приступ информацијама имају, колико су у могућности да критикују информације, има толико лажних вести… Све то показује да нам је нужна радикална ре-евалуација образовања. Као део те ре-евалуације, уместо некаквих елитних средњих школа, ви желите да имате сасвим другачију комбинацију практичног и интелектуалног рада“, каже Бургињон, додају ћи да је то „интересантан правац који треба следити“.

„Импресиониран сам да сте успели“, закључује председник ERC-а. „Кад видим ово место, делује да ће бити за људе интересантна средина. Свиђа ми се и принцип, али ми се допада и партнерство које сте развили, као и визија и динамика коју може да створи у земљи“.

 

 

[:]