IPB

70 година ЦЕРН-а на Коларцу

02. априла 2024.

Институт за физику у Београду и Задужбина Илије М. Коларца организују од 4. априла до 16. маја 2024. године серију предавања поводом обележавања седамдесетог рођендана Европског центра за нуклеарна истраживања (ЦЕРН).

Предавања ће четвртком од 18 часова у Малој сали Коларчеве задужбине држати истраживачи из Србије који сарађују са ЦЕРН-ом.

Серијал предавања почиње 4. априла 2024. године предавањем „70 година Европског центра за нуклеарна истраживања (ЦЕРН)“ др Петра Аџића са Физичког факултета Универзитета у Београду. Недељу дана касније, 11. априла, др Јелена Јовићевић из Института за физику у Београду говориће о Хигсовом бозону у предавању под називом „Деценија од открића Хигсовог бозона: шта данас знамо, а шта не знамо о њему“.

Предавање „Пионирски кораци ка октривању тајни неутрина и пројекат ProtoDUNE у ЦЕРН-у“ 18. априла одржаће др Наташа Тодоровић са Катедре за нуклеарну физику Природно-математичког факултета у Новом Саду. Др Предраг Миленовић са Физичког факултета у Београду и др Лидија Живковић из Института за физику у Београду говориће 25. априла на тему „Будућност физике високих енергија у ЦЕРН-у“.

У среду, 9. маја, публика ће на коларцу имати прилику да чује предавање „Нуклеарна физика и фундаменталне интеракције у ISOLDE експериментима у ЦЕРН-у“, др Јоване Николов са Департмана за физику Природно-математичког факултета у Новом Саду. Циклус предавања завршава се 16. маја предавањем „Кварк-глуонска плазма и експерименти у ЦЕРН-у“ др Магдалене Ђорђевић из Института за физику у Београду.

РАСПОРЕД ПРЕДАВАЊА

4. априлдр Петар Аџић „70 година Европског центра за нуклеарна истраживања (ЦЕРН)“

11. априлдр Јелена Јовићевић „Деценија од открића Хигсовог бозона: шта данас знамо, а шта не знамо о њему“

18. априлдр Наташа Тодоровић „Пионирски кораци ка октривању тајни неутрина и пројекат ProtoDUNE у ЦЕРН-у“

25. април др Лидија Живковић и др Предраг Миленовић „Будућност физике високих енергија у ЦЕРН-у“.

9. мајдр Јована Николов „Нуклеарна физика и фундаменталне интеракције у ISOLDE експериментима у ЦЕРН-у“

16. мајдр Магдалена Ђорђевић „Кварк-глуонска плазма и експерименти у ЦЕРН-у“