IPB

Гимназијалци специјализованих одељења нишке гимназије на Институту

13. октобра 2023.

Ученици нишке Гимназије „Светозар Марковић“ који похађају специјализована одељења за ученике са посебним способностима за физику и за математику заједно са својим наставницима посетили су у четвртак, 12. октобра Институт за физику у Београду.

За близу 40 веома заинтересованих ученика на Институту су организована два популарна предавања. Др Дејан Ђокић је говорио о једном од пет Ајнштајнових радова из 1905. године о Брауновом кретању које је играло пресудну улогу у разумевању кинетичке теорије гасова, биолошких система али и неких питања модерне физике.

Др Марко Војиновић је говорио о необичним закључцима и феноменима којима се баве физичари који проучавају гравитацију. Оба предавања су из различитих перспектива осветлила велику заоставштину Алберта Ајнштајна у савременој физици.

Током обиласка Института ученици су посетили Лабораторију за примену рачунара у науци где им је др Антун Балаж заједно са млађим истраживачима говорио о истраживањима из разних области физике где се у изучавању комплексних система користе нумеричке симулације на суперкомпјутеру Парадокс.

Иначе, ученици Гимназије „Светозар Марковић“ из специјализованих одељења за физику и математику  које је у овој посети предводио њихов наставник, др Драгољуб Димитријевић са Природно-математичког факултета у Нишу, похађају наставу по посебном програму у коме се стичу потпунија знања не само из физике и математике него и осталих природно-математичких наука, укључујући и информатику, биохемијске науке и астрономију.