IPB

Истраживачи ИНЕП-а на Институту за физику

21. новембра 2018.

[:sr]

Са циљем да се отвори могућност за сарадњу између две блиске истраживачке установе, руководство и истраживачи Института за примену нуклеарне енергије (ИНЕП) посетили су у уторак, 14. новембра 2018. године Институт за физику и представили своју установу и области рада.

Институт за примену нуклеарне енергије је основан 1959. као Институт за примену нуклеарне енергије у пољопривреди, ветеринартву и шумарству, на предлог Савета Универзитета и уз подршку Међународне атомске агенције. Током година, Институт се прилагођавао различитим друштвеним, законским и тржишним захтевима, развијао се и мењао области истраживања и организацију. Данас има 80 запослених, од тога 41 истраживач. Запослени остварују свој допринос у све три делатности Института: Наука; Производња in vitro дијагностчких комплета; Лабораторија, које су сертификоване и акредитоване према важећим међународним стандардима. Научно-истраживачки рад у ИНЕП-у је акредитован у области природно-математичких, техничко-технолошких, биотехничких, медицинских наука и пољопривреде.

Истраживачи ИНЕП-а су различитог профила, што омогућава сагледавање проблема из различитих углова и разноврсан приступ њиховом решавању. Учесници су 6 пројеката чији је носилац ИНЕП и 4 чији су носиоци друге академске институције. Међународна сарадњасе одвија кроз неколико COST акција и билатералних пројеката. Области истраживања су разноврсне, од претежно биомедицинских, као што су наноматеријали у имунотерапији тумора, тумори штитасте жлезде, имунопаразитологија, метаболизам, репродуктивна биологија, гликобиологија, до агрохемије и радиоекологије.

 

 [:]