IPB

Нове видео приче о истраживањима

23. фебруара 2024.

(ВИДЕО) Нови видео серијал Поглед у физику у продукцији Одељења за комуникације Института за физику у Београду доноси кратке приче из науке о истраживањима које наши истраживачи спроводе. У петоминутним епизодама истраживачи Института и других установа са којима сарађујемо говоре о свом раду – пројектима, методама, интересовањима, опреми и циљевима.

Док појединачне епизоде гледаоцима приближавају савремену физику и свет истраживача, серијал је, с друге стране, сведочанство импресивне разноврсности и бројност истраживања у области физике и сродних дисциплина која се спроводе на Институту за физику у Београду.

У првој епизоди Погледа у физику „Шта истражује суперкомпјутер Парадокс?“, др Ана Вранић, др Марија Јанковић и др Јакша Вучичевић из Лабораторије за примену рачунара у науци објашњавају како се суперкомпјутери користе у научним истраживањима, шта нам омогућавају и како они сами у свом раду користе Парадокс.

Нове епизоде Погледа у физику приказују се на YouTube каналу, веб сајту, као и друштвеним мрежама Института за физику у Београду.

Поглед у физику, Еп. 1 – Шта истражује суперкомпјутер Парадокс?

АУТОРИ: Марија Ђурић, Слободан Бубњевић, Јована Николић

СНИМАЊЕ И МОНТАЖА: Алкесандар Мијаиловић

ПРОИЗВОДЊА: Институт за физику у Београду, 2023.