IPB

Трагом пестицида

13. маја 2024.

(ВИДЕО) Шта се дешава када удахнемо или прогутамо остатке пестицида из пољопривредне средине? Који део њих се разложи и пређе у крвоток, а који остане у организму? Ово су теме којима се бави др Тијана Милићевић из Лабораторија за животну средину Инстутута за физику у Београду.

Она учествује на српско-француском пројекту чији је задатак да испита методе анализирања биорасположивост пестицида и других токсичних елемената из пољопривредне средине.

Билатерални пројекат између Србије и Француске под називом „Биорасположивост токсичних органохлорних пестицида и елемената у траговима у пољопривредним срединама у Француској и Србији: допринос најсавременијим ин витро методама и процена ризика по здравље људи” финансиран је у оквиру програма „Павле Савић” – реализација је подржана од стране Министарства науке, иновација и технолошког развоја Републике Србије и Campus France.

Уз др Тијану Милићевић са Института за физику у Београду, руководилац пројекта је и др Метју Дулануа са Пољопривредног факултета у Нансију.

Поглед у физику, Еп. 8: Трагом пестицида
АУТОРИ: Марија Ђурић, Слободан Бубњевић, Јована Николић
СНИМАЊЕ И МОНТАЖА: Алкесандар Мијаиловић
ПРОИЗВОДЊА: Институт за физику у Београду, 2024.

Поглед у физику је видео серијал Института за физику у Београду који и кратким епизодама говори о појединачним пројектима и истраживањима који се спроводе на Институту. Нове епизоде објављују се сваког петка на YouTube каналу Института, сајту и друштвеним мрежама.