IPB

Примена ласера у фузионим реакторима

29. марта 2024.

(ВИДЕО) Човечанство сања о чистој енергији из фузионих реактора још од Другог светског рата. У том послу до сада се јавило мноштво проблема и изазова. На једном од пројеката чији је циљ превладавање неких од проблема – конкретно са зидом реактора – ради тим наших истраживача у оквиру пројекта NOVA2LIBS4fusion (Novel approach to laser induced breakdown spectroscopy diagnostics of fusion reactor plasma facing components).

Пројекат о ком говоре др Биљана Станков и Иван Трапарић из Лабораторије за спектроскопију плазме и ласере финансиран је од стране Фонда за науку Републике Србије у оквиру програма Идеје. Партнери на пројекту су Факултет за физичку хемију и Институт за нуклеарне науке „Винча“ Универзитета у Београду и Факултет инжењерских наука Универзитета у Kрагујевцу.

Поглед у физику, Еп. 4 – Примена ласера у фузионим реакторима

АУТОРИ: Марија Ђурић, Слободан Бубњевић, Јована Николић

СНИМАЊЕ И МОНТАЖА: Алкесандар Мијаиловић

ПРОИЗВОДЊА: Институт за физику у Београду, 2023.

Поглед у физику је видео серијал Института за физику у Београду који и кратким епизодама говори о појединачним пројектима и истраживањима који се спроводе на Институту. Нове епизоде објављују се сваког петка на YouTube каналу Института, сајту и друштвеним мрежама.