IPB

Потрага за алтернативним гасом

19. априла 2024.

(ВИДЕО) У технологији преноса електричне енергије данас се користе гасови који доприносе ефекту стаклене баште. Један од корака који се разматра у пројекту EGWin (Exploring ultra low global warming potential gases for insuletion in high-voltage technology: Experiments and modelling) је избацивање из употребе једног од таквих гасова, сумпор хекса-флоурида. Проналазак алтернативног гаса који би имао идентичну функцију у системима за пренос електричне енергије, али без негативног утицаја на животну средину, могао би значајно да утиче на будућност планете.

Међутим, алтернативни гасови који се истражују, отварају мноштво питања о њиховој проводности, о интеракцијама, затим карактеристикама пробоја и стримерских пражњења у овим гасовима, и друга.

О пројекту EGWin који се спроводи у Центру за неравнотежне процесе Института за физику у Београду за нову епизоду Погледа у физику говорио је наш истраживач, др Саша Дујко.

Поглед у физику, Еп. 6 – Потрага за еколошким гасом

АУТОРИ: Марија Ђурић, Слободан Бубњевић, Јована Николић

СНИМАЊЕ И МОНТАЖА: Алкесандар Мијаиловић

ПРОИЗВОДЊА: Институт за физику у Београду, 2024.

Поглед у физику је видео серијал Института за физику у Београду који и кратким епизодама говори о појединачним пројектима и истраживањима који се спроводе на Институту. Нове епизоде објављују се сваког петка на YouTube каналу Института, сајту и друштвеним мрежама.