IPB

Хладна плазма у медицини и биологији

05. априла 2024.

(ВИДЕО) Kако неравнотежна, хладна плазма може да се користи у медицини, биологији и стоматологији? Kоје су особине плазме и на који начин се њена употреба у поменутим областима истражује на Институту за физику у Београду?

На ова питања за Поглед у физику одговарају два истраживача, др Невена Пуач и др Никола Шкоро из Центра за неравнотежне процесе Института за физику у Београду који учествују на пројекту APPerTAin-BIOM (Atmospheric pressureplasmas operating in wide frequency range – a new tool for production of biologically relevant reactive species for applications in biomedicine). Пројекат финансира Фонд за науку Републике Србије у оквиру програма Идеје.

Партнери на пројекту су Медицински факултет, Стоматолошки факултет и Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, Универзитета у Београду.

Поглед у физику, Еп. 5 – Примена плазме у биомедицини

АУТОРИ: Марија Ђурић, Слободан Бубњевић, Јована Николић

СНИМАЊЕ И МОНТАЖА: Алкесандар Мијаиловић

ПРОИЗВОДЊА: Институт за физику у Београду, 2023.

Поглед у физику је видео серијал Института за физику у Београду који и кратким епизодама говори о појединачним пројектима и истраживањима који се спроводе на Институту. Нове епизоде објављују се сваког петка на YouTube каналу Института, сајту и друштвеним мрежама.