IPB

Фотоника 2019

04. септембра 2019.

Крај августа у Београду за бројне физичаре обележила је још једна конференција посвећена фотоници. Наиме, у Београду је од 26. до 30. августа одржана једна од највећих научних конференција које су у нашој земљи организоване током ове године – PHOTONICA 2019. Конференција је одржана у просторијама Српске академије наука и уметности (на слици).

Ова међународна школа и конференција се од 2007. године одржава сваке друге године у Београду и окупља истраживаче како би разменили сазнања и идеје из области фотонике и подстакли младе истраживаче да се усаврше у овој области. С обзиром да је фотоника једна од изузетно атрактивних наука у модерној физици, као и да многа истраживања имају мултидисциплинарну компоненту, конференција ове врсте привлачи физичаре из више области.

Седму по реду конференцију PHOTONICA организовали су Институт за нуклеарне науке Винча, Српска академија наука и уметности и Оптичко друштво Србије. Институт за физику у Београду био је један од партнера у организацији догађаја, а конференција је изазвала велико интересовање истраживача са Института.

У организацији конференције помогли су и бројни други партнери: Физички факултет Универзитета у Београду, Електротехнички факултет Универзитета у Београду, Институт за хемију, технологију и металургију Универзитета у Новом Саду и Биолошки факултет Универзитета у Београду.

У оквиру конференције одржани су и мини симпозијум Quantum coherent effects with ultracold atoms под покровитељством COST акције CA16221 “Quantum Technologies with UltraCold Atoms”, регионална ESUO радионица и симпозијум Machine Learning with Photonics.

За учеснике конференције била је организована и екскурзија до Новог Сада и Сремских Карловаца.

Фотографије: PHOTONICA 2019