IPB

стипендија „За жене у науци“ др Тијани Милићевић

28. децембра 2022.

др Тијана Милићевић, научна сарадница у Институту за физику у Београду, једна је од три добитнице националне стипендије „За жене у науци“ за 2022. годину, саопштено је на свечаности у Влади Србије 28. децембра 2022. године.

др Тијана Милићевић награду је добила за свој рад у испитивању токсичних и канцерогених елемената и једињења у узорцима из животне средине и хране, са посебним фокусом на пољопривредне средине.

„За жене у науци“ је део међународне иницијативе коју су покренули компанија Loreal и УНЕСКО, а програм је у Србији покренут 2010. године. Стипендије су намењене научницама старости до 35 година које су уписале или завршиле докторске студије или постдокторске студије у области природних наука.

У оквиру програма „За жене у науци“ сваке године се додељују по три стипендије, а ове године поред др Тијане Милићевић, признање су добиле др Јована Деспотовић, научна сарадница у Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, и др Алена Ступар, научна сарадница у Научном институту за прехрамбене технологије у Новом Саду. Стипендије износе по 5.000 евра и биће уложене у научна истраживања.