IPB

Школа научног новинарства на Институт

24. септембра 2018.

[:sr]

Са идејом да кроз мале подухвате ојача медијске капацитете за извештавање о науци и унапреди научну писменост, “Наука кроз приче” заједно са Институтом за физику у Београду, а уз подршку Одељења за медије ЦЕРН-а, организује „Медијску лабораторију“ (MediaLab). Ова школа научног новинарства намењена је за обуку заинтересованих професионалних новинара, студената и свих који би желели да, подстакнути научним сазнањима, пишу креативне садржаје.

Обука у оквиру „Медијске лабораторије“ је бесплатна, али подразумева селекцију полазника. Трајаће један семестар, од 15. октобра до 18. децембра 2018. Школа се организује у просторијама Института за физику у Београду, где “Наука кроз приче” свакодневно и настаје. Иницијативу је препознао и Центар за промоцију науке који је у оквиру свог Јавног позива доделио део средстава за реализацију.

Током пројекта полазници обуке ће бити оспособљени за извештавање о науци, а у међувремену ће имати прилику и да објаве неке од њихових текстова. Пројекат подразумева преношење искуства новинара који стварају “Науку кроз приче” и других предавача из науке и медија на нови, шири круг аутора који ће се кроз предавања и стручну праксу оспособити да производе пријемчив и креативан садржај, како би потом подигли квалитет извештавања о науци.

“Наука кроз приче” (www.naukakrozprice.rs) је најмасовнија научнопопуларна платформа у региону коју прати више од 23.000 пратилаца, а чији се садржај пласира широм медијске сцене.

Ако сте заинтересовани за научно новинарство и писање инспирисано науком, пријавите се за бесплатну школу научног новинарства. Пријављивање траје до 1. октобра и обавља се попуњавањем формулара.

 [:]