IPB

Дело о гравитацији др Марка Војиновића

02. октобра 2023.

Издавачка кућа World Scientific објавила је недавно књигу State-Sum Models of Piecewise Linear Quantum Gravity чији је један од аутора истраживач Института за физику у Београду, др Марко Војиновић. Др Војиновић је члан Групе за гравитацију, честице и поља Института за физику, а књигу је написао са др Александром Миковићем, редовним професором Лусофона универзитета у Португалу.

Књига даје комплетан и детаљан увид у такозване state-sum моделе квантне гравитације. Ови модели су засновани на триангулацији глатких многострукости, а књига чији је коаутор др Војиновић, даје целокупни апарат за рад и тумачење. Поред тога, књига даје и детаљан увид у моделе квантне гравитације који су засновани на сличним премисама, као што је Regge модел, spin-foam модели и spin-cube модел, док су други егзотични модели квантне гравитације само кратко описани.

Врло стручна, књига је намењена пре свега заједници физичара који се баве истраживањем гравитације и којима ће ово штиво бити драгоцен приручник у раду са state-sum моделима.

Издавачка кућа World Scientific из Сингапура има своје канцеларије широм света и међународни је академски издавач као и највећи међународни научни издавач у азијско-пацифичком региону.