IPB

Наташа Чалуковић

13. октобра 2023.

У Београду је 12. октобра 2023. преминула Наташа Чалуковић, угледна професорка физике у Математичкој гимназији. Рођена 1955. године, Наташа Чалуковић је оставила огроман траг у заједници физичара у Србији, па тако и у Институту за физику у Београду. Њен прерани одлазак представља велики губитак како за домаћу просвету, тако и за науку у Србији.

Као једна од најуспешнијих професорки физикe, каријеру је провела у Математичкој гимназији у Београду где је радила од 1978. до 2020. године. Многи њени ђаци су остварили изузетне успехе на домаћим и међународним такмичењима, а бројни су изабрали физику као свој животни позив. Објавила је више од 30 уџбеника и збирки задатака. Добила је бројне награде као што су „Доситеј Обрадовић“ и Награда града Београда.

Њен специфичан рад са даровитим ђацима, али и огромна посвећеност свим ученицима, обликовали су генерације младих људи од којих су многи постали светски успешни истраживачи, инжењери и експерти у бројним областима. Одважни начин на који је Наташа Чалуковић приступала решавању проблема и коме је учила своје ђаке наставиће да живи са њима.