IPB

НАЈДАН АЛЕКСИЋ

26. априла 2024.
Најдан Алексић

Наш драги колега, др Најдан Алексић, научни саветник Института у пензији, преминуо је у четвртак, 25. априла 2024. године.

Најдан је рођен 1954. године у Стањинцу, на Старој планини. Завршио је Гимназију у Пироту, а затим је дипломирао на одсеку за физику Природно-математичког факултета Универзитета у Београду, где је магистрирао и докторирао.

Читаву научну каријеру провео је у Институту за физику у Београду, од 1979. године до пензионисања 2020. године. Остварио је веома успешне резултате у истраживањима у теоријској физици, понајвише у области нелинеарне динамике и оптике. Неговао је плодну сарадњу са бројним истраживачима из Србије и иностранства. Резултати његовог научног рада објављени су у више од 90 публикција, доминантно у угледним часописима који су запажено цитирани. Такође је објавио и неколико поглавља у књигама и монографијама.

На докторским студијама Физичког факултета Универзитета у Београду био је наставник на више предмета, углавном у области плазме и нумеричких симулација.

Сахрана ће бити одржана у суботу, 27. априла 2024. године у 14:00 часова на Врежинском гробљу у Нишу. Опело ће бити у цркви Успења пресветле Богородице поред гробља.