IPB

Међународни савет Верокио центра

10. октобра 2018.

[:sr]

У посети Институту за физику у Београду, у уторак, 9. октобра, боравила је висока делегација физичара из Немачке – Ролф Дитер-Хојер, председник Немачког друштва физичара и бивши генерални директор ЦЕРН-а и Јоаким Мних, директор истраживања у највећој немачкој научној инсталацији DESY (на слици).

Колеге из Немачке су чланови Међународног савета (International Advisory Board) будућег Верокио центра, који ће се градити на Институту. Едукационо иновациони центар Верокио је пројекат који финансира Влада Републике Србије, а основа се уз подршку три водеће научне установе у Европи – ЦЕРН-а, италијанске мреже научних установа INFN и немачке лабораторије DESY.

Дитер-Хојер и Мних су на Институту боравили ради разговора о даљем развоју пројекта Верокио, о развоју програма, улози међународних партнера и о пилот пројектима који ће бити покренути. Гости института су се састали са директором Александром Богојевићем, али су разговарали и са др Петром Аџићем из Републичке комисије за сарадњу са ЦЕРН-ом, као и са више истраживача са Института.

Током посете, Дитер-Хојер и Мних су посадили дрво у башти Института.

[:]