IPB

Аташе за науку Амбасаде Француске на Институту

13. септембра 2023.

У среду, 13. септембра 2023. године Институт за физику у Београду посетили су аташе за науку Амбасаде Француске, Франсоа Гзавије Кованди, и Весна Адамовић из Француског инситута, координаторка за мобилност студената и научника.

Посета је организована у оквиру припрема за долазак директора француског FEMTO-ST института, а на састанку је покренуто више тема о могућностима за сарадњу истраживача из Србије и Француске.

Др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду, представио је гостима ову установу говорећи о истраживачима, областима које су у фокусу њиховог рада и о центрима изврсности. Истакао је и иновације, као један од стубова Института, и упознао госте са радом Иновационог центра.

Др Богојевић је истакао значај међународне сарадње за Институт, напоменувши да научне везе са Француском још увек зависе пре свега од појединаца. Аташе за науку се сложио са представницима Института да је потребно ојачати сарадњу и на националном и институционалном нивоу. На састанку су истакнуте историјске везе Србије и Француске у области образовања, уз подсећање да је и оснивач Института, др Александар Милојевић, докторирао у Француској.