IPB

Астрономски камп Летенка у посети Институту

29. марта 2024.

У оквиру вишегодишње сарадње Института за физику и Астрономског кампа Летенка, представници ове регионално јединствене иницијативе посетили су Институт у среду, 27. марта 2024. године. Том приликом, Саша Зоркић и Јелена Милутиновић из организације АК Летенка разговарали су са директором Института за физику, др Александром Богојевићем, а састанку су присуствовали и Игор Смолић, Марија Ђурић и Слободан Бубњевић из Института.

Током разговора о продубљивању сарадње, др Богојевић је истакао да Институт искрено подржава иницијативу каква је АК Летенка. Директор је подсетио на значај аматерске, односно грађанске науке, указујући да је Летенка постала препознатљиво место које окупља љубитеље астрономије и других физичких наука из целог региона. Подсећајући да број учесника кампа расте из годину у годину, Саша Зоркић је указао на све веће логистичке изазове, али и на ентузијазам учесника и организатора.

Након разговора, гости су обишли Институт и посетили Лабораторију за спектроскопију плазме и ласере, Лабораторију за примену рачунара у науци и Нискофонску лабораторију за нуклеарну физику.

АК Летенка је традиционални камп на Фрушкој гори на коме се окупљају астрономи аматери, а на коме последњих сезона током неколико дана борави и више од 300 учесника. У оквиру кампа се, поред осматрачких активности, организује и богат трибинско-предавачки програм у коме учествују и истраживачи Института за физику.

Овогодишњи камп је планиран за период од 11. до 14. јула 2024. године.

Фотогалерија: ПОСЕТА АКЛ ИНСТИТУТУ ЗА ФИЗИКУ (Фото: С. Зоркић)