IPB

Жан Ерик Вегров

10. фебруара 2020.

Делегација Француског института у Београду посетила је у понедељак, 10. фебруара, Институт за физику у Београду. То је била прилика да Институт обиђе и француски физичар,др Жан Ерик Вегров, редовни професор на Департману за физику Политехничке школе.

У школи, која постоји од 1794. године и у Француској је једна од водећих у области инжењерства, професор Вегров предаје предмете из области квантне механике, чврстог стања, магнетизма, статистичке физике.  У својим истраживањима фокусиран је на процес електронског и топлотног транспорта нано објеката и на њихова магнетна својства. Аутор је великог броја радова и четири патента.

Састанку са др Вегровим присуствовали су директор Института за физику др Александар Богојевић, руководиоци Иновационог центра и Лабораторије за физику атомских сударних процеса, која је и организовала посету.

Током разговора, диркетор Института се осврнуо на стање науке у Србији, сарадњу са Европском унијом и значај присуства у европском истраживачком простору, а посебно на проблем одлива мозгова и питање како га учинити двосмерним. Говорило се и о будућем подизању институционалне сарадње са физичарима у Француској која је до сада била утемељена искључиво на индивидуалним контактима, али и о институтима од националног значаја, докторским студијама, иновацијама и патентима, па чак и о Швајцарској и климатским променама. Посебна пажња је поклоњена развоју пројекта Верокио.

Након састанка гост Института је посетио Центар за физику чврстог стања и Центар за проучавање комплексних система.