IPB

Новоизабрани председник македонске академије наука Љупчо Коцарев

06. децембра 2019.

У четвртак, 5. децембра 2019. године Институт за физику у Београду посетио је новоизабрани председник Македонске академије наука и уметности Љупчо Коцарев. Том приликом, академик је у оквиру семинара Центра за изучавање комплексних система одржао предавање под називом Exchangeability and symmetry.

Главне теме којима се академик Коцарев у свом раду бави су нелинеарна физика, комплексни системи и мреже, електрична кола и системи, теорија информација, криптографија и машинско учење. Основне студије електротехнике завршио је у родном Скопљу, магистрирао на Електротехничком факултету у Београду и докторирао на Институту за физику Природно-математичког факултета у Скопљу.

Од 1999. до 2006. године академик Коцарев је живео у Сједињеним Америчким Државама и био запослен на Инсититуту за нелинеарне науке при Калифорнијском универзитету у Сан Дијегу. Тренутно је запослен на Факултету за електротехнику и информационе технологије на Универзитету „Ћирило и Методије“ у Скопљу. Од 2007. године редовни је члан Македонске академије наука и уметности, а ове јесени изабран је за новог председника ове установе. Коцареву мандат почиње у јануару 2020. године.