IPB

Доказ концепта на Институту за физику

23. септембра 2019.

На Институту за физику у Београду, у сали „Звонко Марић“ у понедељак, 23. септембра, представљен је недавно започет пилот програм Фонда за иновациону делатност „Доказ концепта“. О позиву који је отворен 17. септембра и траје до 18. новембра, као и о самом програму кроз који ће проћи изабрани пројекти, са истраживачима је разговарао Млађен Стојановић из Фонда за иновациону делатност.

Програм који обухвата финансијску и менторску подршку у анализи тржишта и тестирању идеја Фонд је покренуо са циљем да подржи истраживаче у претварању својих идеја у комерцијалне или друштвено корисне производе. Истраживачи чији пројекти буду изабрани након јавног позива, имаће прилику да са менторима из света бизниса унапреде једну фазу представљања свог рада потенцијалним инвеститорима. Кроз доказ концепта истраживачи треба да увере онога коме представљају свој производ да он има комерцијални потенцијал и да из њиховог истраживања може да се развије управо оно што је потребно тржишту.

Фонд за иновациону делатност први пут покреће програм подршке у овој фази истраживања, а представљен је на Институту за физику зато што је ова установа препозната као успешна у иновацијама. Упознавање истраживача са детаљима програма организовао је Иновациони центар Института који има велико искуство у развоју идеја које могу бити потребне тржишту и стални је партнер у развоју иновација.