IPB

Одржан међународни скуп SPIG

09. септембра 2020.

Тридесета Летња школа и међународни симпозијум о физици јонизованих гасова (SPIG) одржана је од 24. до 28. августа 2020. године на даљину уместо у Шапцу, како је првобитно планирано.

Један од организатора научног скупа који се одржава сваке друге године је Институт за физику у Београду, а организатори су и Астрономска опсерваторија Београд и Математички факултет у Београду.

SPIG традиционално окупља физичаре (било да се баве експерименталном или теоријском физиком) и астрономе како би размотрили тренутни статус истраживања физике јонизованих гасова. Према речима др Владимира Срећковића са Института за физику у Београду, једног од организатора скупа, неке од тема о којима се разговарало су: интеракција електрона и фотона са атомима и сложеним молекуларним системима, судари тешких честица, ројеви и транспортни феномени, интеракција ласера и плазме са површинама, плазма спектроскопија и другедијагностичке методе, плазма апликације и уређаји, фузијска плазма, астрофизичке плазме и колективни феномени.

Ове године одржана је и специјална сесија Atomic Collisions in Plasmas у част недавно преминулог академика Ратка Јанева. 

Скуп је окупио 156 учесника, укључујући и 63 позвана предавача, из великог броја земаља, а највећи број учесника је био из европских држава и Јапана.

Церемонија отварања конференције:

Прво пленарно предавање: