IPB

Конференција EPPCN у Институту за физику

16. маја 2023.

Тридесет и трећи скуп Европске мреже за комуникацију физике честица, препознатљиве по акрониму EPPCN (European Particle Physics Communication Network) одржан је у Инстутуту за физику у Београду у четвртак и петак, 11. и 12. маја. Београд је по први пут био домаћин оваквог догађаја, а гости из европских земаља, чланица ЦЕРН-а, имали су прилику да се упознају са Србијом која је постала пуноправна чланица ЦЕРН-а 2019. године, као и са Институтом за физику и локалним напорима на пољу комуникације науке.

Организацију EPPCN основао је Савет ЦЕРН-а још 2005. године, на основу смерница из Стратегије развоја физике високих енергија и она окупља представнике из свих земаља чланица ЦЕРН-а који су професионалци у области комуникације науке. Редовни састанци EPPCN-а одржавају се два пута годишње, како у ЦЕРН-у, тако и у земљама чланицама, а организација се бави како конкретним медијским акцијама широм Европе, тако и развојем и унапређењем техника комуникације науке са широм јавношћу у свакој од земаља чланица.

Током састанка у Београду, члановима EPPCN, у име домаћина, обратили су се др Петар Аџић, представник Србије у Савету ЦЕРН-а, као и директор Института за физику, др Александар Богојевић. Ко-председнице мреже, Ванеса Мекснер из Холандије и Ана Годино, која је руководилац Одељења за комуникације, образовање и јавне програме ЦЕРН-а истакле су задовољство што се конференција EPPCN ове године организује у Београду и посебно похвалиле напоре и резултате Института за физику у комуникацији науке у Србији.

Током дводневног програма, чланови EPPCN разговарали су о новом научном музеју Science Gateway, o предстојећем јубилеју 70 година од оснивања ЦЕРН-а и разним конкретним техничким питањима, као што су пласман научнопопуларних информација на друштвеним мрежама, заштита животне средине у науци и комуникација изградње будућих акцелератора.

Састанак EPPCN у Србији организовало је Одељење комуникација Института за физику у Београду.