IPB

Институт на Коларцу

19. априла 2021.

Група за гравитацију, честице и поља Института за физику у Београду и Задужбина Илије М. Коларца организују од 30. марта до 27. априла 2021. године циклус онлајн предавања „Интерпретације квантне физике“. Међународно признати стручњаци сваког уторка од 18 часова говоре о различитим начинима за разумевање квантне физике на једноставан и разумљив начин, а предавања су намењена општој публици.

Предавања можете пратити уживо путем Zoom платформе, а снимци ће бити постављени и на Youtube канал Слушате Коларац.

Како разумети квантну физику? – др Игор Салом, Институт за физику у Београду

На уводном предавању одржаном 30. марта др Игор Салом је изнео преглед основних идеја квантне физике.

Паралелни светови квантне физике – проф. др Влатко Ведрал, Универзитет у Оксфорду

Један од најцитиранијих физичара српског порекла, проф. др Влатко Ведрал је 6. априла изложио распрострањено виђење по ком квантна физика указује на постојање непрегледног мноштва „паралелних универзума“.

Улога посматрача у квантној физици – проф. др Часлав Брукнер, Универзитет у Бечу

Проф. др Часлав Брукнер, познат по варијанти интерпретације квантне физике коју је лично формулисао, говорио је 13. априла о гледиштима која у први план стављају фундаменталну улогу посматрача у физици.

Нелокалност и скривене варијабле у квантној физици – др Марко Војиновић, Институт за физику у Београду

Стручњак за теорију релативности, др Марко Војиновић представио је 30. априла де Број-Бомову идеју да се квантна теорија разуме помоћу хипотетичког нелокалног „пилот-таласа“.

О колапс моделима у квантној теорији – проф. др Боривоје Дакић, Универзитет у Бечу

Стручњак за квантну оптику и квантну теорију информације, др Боривоје Дакић говорио је 27. априла о покушајима да се квантна теорија модификује тако да мистериозни „колапс таласне функције“ постане добро дефинисани део динамичке еволуције система.