IPB

Промоција „Алхемије бомбе“ у Букмаркеру

24. септембра 2023.

У четвртак, 21. септембра, у 18 сати, у простору који се назива „Букмаркер“, у књижари Делфи СKЦ у Београду, одржана је промоција научнопопуларне књиге „Алхемија бомбе“ нашег колеге Слободана Бубњевића, руководиоца Одељења за комуникације Института за физику у Београду. „Алхемија бомбе„, објављена у издању „Лагуне“, већ је привукла пажњу медија и читалаца, тако да је и пре промоције, већ штампано друго издање.

На промоцији је гостовао директор Института, др Александар Богојевић, а поред њега говорили су и Филип Шварм, уредник „Времена“, Зоран Пеневски, уредник књиге и аутор. Разговор је модерирала Тања Вучковић из „Лагуне“. Промоција је привукла разнолику публику, новинаре, писце, комуникаторе науке, као и ширу читалачку публику.

„Алхемија бомбе“ није само физика, већ и приказ живота у једном узбудљивом раздобљу“, рекао је директор Института за физику, др Александар Богојевић, додајући да је реч „о књизи која дотиче све нас. Нешто што се дешава током наших живота, и утиче на нашу будућност и будућност наше деце.“ Објашњавајући везе између науке и друштва, Богојевић је истакао како „није циљ да решимо све проблеме, циљ је да живимо у универзуму који је направљен тако да, сваки пут кад решимо један проблем, појаве се нова питања. И то је та игра коју играмо. Ако се плашимо, онда те проблеме нећемо моћи да решимо. Они нас инспиришу.“

Филип Шварм је истакао да је разумљиво интересовање јавности јер, по његовом мишљењу, књига помера границе, а притом је „књига за свакога“, док је Зоран Пеневски оценио: „Можемо мерити научнопопуларну литературу до ове књиге, и од ове књиге надаље. Од ове књиге можемо да причамо о правој доброј научној публицистици код нас“.

Алхемија бомбе“ описује драматичну историју нуклеарне ере, почев од открића фисије, пројекта Менхетн и бомбардовања Хирошиме и Нагасакија, преко нуклеарних тензија током Хладног рата, све до Чернобиља, Фукушиме и данашње кризе у Запорожју.

Фотографије: Лагуна