IPB

Дани Обједињеног института за нуклеарна истраживања у Србији

05. марта 2020.

У Српској академији наука и уметности 5. марта 2020. године отворен је дводневни скуп „Дани Обједињеног института за нуклеарна истраживања“.

Скуп у САНУ посвећен је садашњим и будућим програмима ове међународне научне организације и учешћу Србије у њиховој реализацији. Организатори скупа у Београду су Обједињени институт, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Привередна комора Србије.

На самом почетку учеснике скупа је поздравио потпредседник Српске академије наука и уметности Зоран Поповић, а у свом обраћању присутне је подсетио на историју Обједињеног института и развој сарадње са Србијом.

Добродошлицу је гостима из Русије пожелео и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић који је напоменуо да истраживачи учествују у међународним програмима и истакао да је Институт у Дубни један од примера добре сарадње.

У уводном делу програма заменик директора Обједињеног института Михаил Иткис објаснио је детаљније како је ова установа организована осврнувши се на актуелне и планиране програме међу којима су NICA (Nuclotron Based Ion Coliider Facility) и Neutrino. Говорећи о историји института основаног 1956. године, Иткис је посебно истакао значај ове установе у откривању нових хемијских елемената претходних деценија.

Обједињени институт за нуклеарна истраживања један је од највећих истраживаких центара и налази се у Дубни, у Московској области, у Русији. Институт  чини 18 земаља са статусом чланице и шест земаља са статусом придружене чланице. Република Србија је придружена чланица од априла 2007. године, иако је сарадња успостављена још 1994. године.

У октобру прошле године потписана је Мапа пута сарадње између ове установе и Министарства просвете, науке и  технолошког развоја Републике Србије, као  и трилатерални Меморандум о разумевању чија је трећа страна Привредна комора Србије.

Програм скупа