IPB

Сарадња Института и научних институција у Фиренци

07. новембра 2023.

Институт за физику у Београду ојачао је сарадњу са неколико научних институција у Фиренци, у Италији. Делегација Института за физику, др Саша Лазовић, заменик директора, Љубица Илић Војновић, шеф кабинета, и Душан Николић, правни саветник, била је у радној посети Фиренци од 30. октобра до 3. новембра 2023. године.

У оквиру ове посете, одржани су састанци са директорима институција чланица Универзитета у Фиренци, Националне мреже института за нуклеарну физику (INFN) и Националног истраживачког савета (CNR).

Током разговора са др Дућом Фанелијем, директором Департмана за физику и астрономију Универзитета у Фиренци, размењена су искуства у припреми и реализацији ERC пројеката и успостављању дугорочне сарадње у науци и иновацијама.

Разговор са директором Националног института за нуклеарну физику у Фиренци, др Ђованијем Пасалевом, тицао се примена физичких метода за анализу и заштиту културних добара.

Представници Института за физику у Београду су са директором Националног института за оптику (INO), др Франческом Каталиотијем, разговарали о напретку у реализацији постојећих пројеката и могућностима за проширење сарадње.

Све три институције су исказале заинтересованост за формализацију сарадње са Институтом за физику у Београду.

Посета Фиренци представља наставак сарадње остварене у оквиру гостовања Емилијана Киезија Институту за физику у Београду.