IPB

Фонд за науку у посети Институту

08. новембра 2023.

Представници Фонда за науку Републике Србије на челу са в.д. директора Фонда др Милицом Ђурић-Јовичић посетили су Институт за физику у Београду, како би разговарали са управом и истраживачима о искуствима у оквиру досадашњих програма ове институције.

Др Милица Ђурић-Јовичић је истакла да је Институт, гледајући успех на програмима Фонда за науку, међу првe три научноистраживачке институције у Србији по одобреним средствима за финансирање пројеката.  

Како су навели у Фонду за науку, до сада је кроз 8 програма подржано 124 истраживача са Института у оквиру 24 одобрена пројекта укупне вредности 3,64 милиона евра. Институт за физику је изузетно активан у погледу развоја науке, као и међународне сарадње и системски пружа подршку својим истраживачима за конкурисање на националне и међународне позиве. У оквиру пројеката које је подржао Фонд за науку, научни тимови овог института развијају и патенте и сарадњу са привредом.

“Међутим, један од свакако најважнијих резултата је то што је један од истраживача са Института за физику др Јакша Вучичевић, подржан у оквиру ПРОМИС 2020 програма, након чега је добио ERC грант за наставак свог истраживања. Желимо да у наредном периоду радимо на још већем оснаживању истраживача, али и институција како бисмо поред врхунских научних публикација имали и већи број ERC пројеката, патената, успешних трансфера технологија и развоја комерцијалних решења за привреду. Управо зато су нам састанци са научним институцијама изузетно важни за размену искустава и мапирање потреба и могућности развоја научне заједнице”, навела је др Милица Ђурић-Јовичић након састанка на Институту.

Директор Института за физику у Београду др Александар Богојевић нагласио је да је тим Фонда за науку урадио велики посао за веома кратко време и подигао једну важну институцију која континуирано расте.

“Институт за физику предводи научни сектор Србије по компететивности у пројектима, мобилности истраживача, повратку стручњака из дијаспоре и научној инфраструктури. Иако смо остварили велики успех на досадашњим позивима Фонда за науку, у интересу нам је да што већи број истраживача аплицира у наредним позивима. Институт је веома отворен и заинтересован за институционалну сарадњу са Фондом за науку. Посебно нам је важно што су наши истраживачи задовољни сарадњом са Фондом и оцењују да је Фонд показао стрпљење и флексибилност“, навео је др Богојевић.

Састанку су присуствовали руководиоци и чланови пројектних тимова финансирани у оквиру различитих програма Фонда за науку. Истраживачи су у отвореном разговору наводили своја искуства у подношењу пројекта као и раду на њима. Они су похвалили рад Фонда и изнели коментаре и сугестије за унапређење програма и процедура.

Фото: Бојан Џодан