IPB

20 година програма „Павле Савић“

12. фебруара 2024.

Амбасада Француске и Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије обележили су у среду, 31. јануара 2024. године у резиденцији Француске 20 година програма научне француско-српске сарадње „Павле Савић“.

Како се на сајту Амбасаде Француске наводи, циљ Програма је развој научних и технолошких размена између институција и лабораторија двеју земаља подстичући нове сарадње и обуку младих истраживача, а у претходних 20 година у оквиру овог програма финансирана су 173 пројекта.

Прослави јубилеја присуствовали су др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду, и др Тијана Милићевић из Лабораторије за физику животне средине Института за физику у Београду, која учествује у програму „Павле Савић“ од 2023. године.

У оквиру овог конкурса финансирано је 20 пројеката, а један од њих је пројекат др Тијане Милићевић „Биорасположивост токсичних органохлорних пестицида и елемената у траговима у пољопривредним срединама у Француској и Србији: допринос најсавременијим in vitro методама и процена ризика по здравље људи“.

Др Тијана Милићевић је пре поменутог пројекта на позив проф. др Сирила Фејта боравила на Универзитету у Лорени на Факултету за агрономију и прехрамбену индустрију па јој је, према њеним речима, програм „Павле Савић“ омогућио да започне заједничка истраживања са колегама из Лорене.

„У оквиру прве године пројекта започели смо заједничке анализе пољопривредног земљишта у Француској и Србији. Циљ нам је да успоставимо јачу сарадњу кроз писање заједничких пројеката који би повезао истраживаче из ове области намеђународном нивоу“, каже др Милићевић и додаје да саветује младим истраживачима да прате позиве Француског института у Србији. „Програм Павле Савић је велика шанса за повезивање са колегама из Француске ради заједничких истраживања и већих међународних научних пројеката“, закључује др Милићевић.