Сарадња са локалном заједницом

Од када се 1983. године преселио у Земун, Институт негује пријатељске и партнерске односе са локалном заједницом.

Институт за физику у Београду смештен је Земуну, на обали Дунава, између Гардоша и Моста Михајло Пупин, у великој зеленој оази.

Основан 1961. године, седиште Института прве две деценије било је на четвртом спрату Природноматематичког факултета. Када се, 1983. године као већ развијен научни институт са око 200 запослених коначно изборио за сопствени простор, додељена му је трошна зграда некадашње фабрике коже „Кристина Ковачевић“ у Улици Максима Горког, како се тада звала Улица Прегревица. Смештена на ободу некадашње циглане – чији димњак још стоји и највиши је индустријски објекат у Земуну – један део зграде био је без крова, на неким спратовима се обрушио плафон, а у свим просторијама осећао се тежак, непријатан мирис карактеристичан за поступак прераде коже.

Од самих почетака, Институт  је неговао и градио пријатељске и партнерске односе са локалном заједницом, а те везе из године у годину постају све јаче. Данас Институт редовно посећују ученици земунских школа који обилазе наше лабораторије и центре и за које често уприличимо популарна предавања. На великом травњаку кампуса редовно се играју предшколци из неколико оближњих вртића, а стални посетиоци Института и љубитељи нашег врта су и старији Земунци који нас посећују у организацији Удружења „Излетник“ и Туристичког друштва Земун.