Рад са талентима

Рад са студентима и младим талентима у широј области физичких наука препознајемо као улагање у основни кадровски потенцијал којим Институт за физику располаже. Из тог разлога, Институт је веома посвећен раду са талентима различитих узраста и спроводи мноштво иницијатива и активности.

У оквиру успешне сарадње са Физичким факултетом Универзитета у Београду, Институт сваке године финансира две стипендије ”Ђорђе Живановић” за најбоље студента треће године физике. Институт такође помаже у финансирању студентских стипендија које сваке године додељује Задужбина Николе Коњевића и Ружице Грегорић-Коњевић.

Упоредо, Институт за физику активно ради на организовању студентске праксе. Успеси у претходних неколико година су дали озбиљну назнаку да добро организована студентска пракса носи потенцијал да значајно повећа доток младих истраживача, посебно из других области (што је неопходно за јачање интердисциплинарне компоненте нашег истраживачког рада) и из других земаља, користећи програме мобилности које нуде међународни истраживачки и комерцијални пројекти, међународне научне колаборације и билатерални истраживачки пројекти.

Институт за физику посвећује посебну пажњу учешћу у активностима за ученике основних и средњих школа који показују најбоље резултате у области физичких наука, као и таленат и мотивацију за истраживачки рад. Значајан број истраживача Института за физику сваке године организује припреме младих физичара за међународна такмичења, а пре свега за Међународну олимпијаду из физике.

Врата Института широм су отворена за радознале ученике и студенте. У оквиру иницијативе Отворена врата, Институт редовно посећују основне и средње школе широм Србије предвођене мотивисаним и активним наставницима.

Институт такође активно учествује и потпомаже рад Истраживачке станице Петница, али и других водећих средњошколских институција као што је, на пример, Математичка гимназија, али и многе друге школе у којима су ангажовани истраживачи из Института.