IPB

Постанак репликатора

13. августа 2021.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 31
Постанак репликатора
Гост: др Александар Богојевић

(ВИДЕО ПЕТКОМ, Еп. 31) „Живот успева да инструментализује сложеност“, каже др Александар Богојевић из Института за физику у Београду у тридесет првој епизоди научнопопуларног видео-серијала „Врт физике“ која је посвећена репликаторима.

„Репликатори су релативно једноставни молекули живе природе који су сатакни тако да праве копије самих себе“ каже др Богојевић и додаје да тако почиње процес еволуције. „За еволуцију је потребно да имате копије и да оне нису савршене и онда почиње компетиција успешнијих и неуспешнијих“, објашњава др Богојевић.

Став да живот не мора да личи на нас др Богојевић поткрепљује тврдњом да еволуција не зависи пресудно од природе супстрата у ком се дешава. „Код нас се то десило у нечему што зовемо биохемијом па се информација преноси кроз ДНК и РНК, а ми смо направљени од протеина“, каже гост „Врта физике“, додајући да виртуелни светови постоје и без биохемије.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта физике“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.

—–

Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић
Сценарио: “Наука кроз приче”
Камера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)
Сарадник у продукцији: Јована Николић
Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2021.