IPB

Како одолети псеудонауци?

18. децембра 2020.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 22
Како одолети псеудонауци?
Гости: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић

Након низа разноликих тема о којима су говорили истраживачи из Института за физику у Београду, финале прве сезоне серијала „Врт физике“ посвећено је комуникацији науке. Уз лавину заблуда, теорија завере и псеудонаучних веровања која нараста ових дана, епизода одговара на питање како одолети псеудонауци.

„Псеудонаука може да донесе значајну штету. То јесте нешто о чему модерна друштва треба да брину и да на неки начин инвестирају у такозвану борбу против псеудонауке“, каже Слободан Бубњевић, научни новинар из Института за физику у Београду, објашњавајући да ако наука публици не понуди свој поглед на свет, публика ће тражити алтернативна објашњења света.

„Најбољи начин је давати што више релевантних информација и детаљна објашњења зашто нешто није наука и зашто је нешто погрешно“, каже Марија Ђурић, научна новинарка из Института за физику у Београду, објашњавајући да наука добија додатни значај ако из лабораторије изађе у јавност.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта науке“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.

—-

Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић
Сценарио: “Наука кроз приче”
Камера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)
Сарадник у продукцији: Јована Николић
Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2020.