IPB

Интелигенција без људи

11. децембра 2020.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 21
Интелигенција без људи
Гост: др Антун Балаж

„Никада нећемо моћи да имамо науку без научника“, каже др Антун Балаж из Института за физику у Београду у двадесет првој епизоди научнопопуларног видео-серијала „Врт физике“.

Историја рачунара везана је за велика научна истраживања. Први компјутери, а касније и интернет, настали су у великим научним центрима (као што је ЦЕРН) с циљем да помогну истраживачке напоре. Да ли ће, ако се настави данашњи развој вештачке интелигенције, паметне машине једном сасвим заменити научнике?

„Ако рачунари буду способни да развију праву интелигенцију, они ће постати научници“, каже др Балаж, који – одговарајући на ово питање – детаљно описује истраживачки процес, шта и како научници раде, као и зашто је права интелигенција сасвим незаменљива за одређене проблеме. „Надам се да ће у будућности вештачка интелигенција моћи да спречи себе у ономе што би угрозило друге. Уосталом, то је начин на који показујемо да је неко биће интелигентно“, сматра др Балаж.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта науке“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.

—-

Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић
Сценарио: “Наука кроз приче”
Камера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)
Сарадник у продукцији: Јована Николић
Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2020.