IPB

Дубоки поглед вештачке интелигенције

30. октобра 2020.

ВРТ ФИЗИКЕ Епизода 16
„Дубоки поглед вештачке интелигенције“
Гост: др Андреја Стојић

„Машине раде и не умарају се. Пустимо им неки задатак и оне ће га извршавати док га не ураде“, каже др Андреја Стојић из Института за физику у Београду у шеснаестој епизоди научнопопуларног видео-серијала „Врт физике“ и напомиње да је у анализи великог броја података важна помоћ вештачке интелигенције.

„Вештачка интелигенција може да сагледа податке на потпуно другачији начин, да одреди њихове међусобне везе и наговести разлоге зашто су се одређене појаве догодиле“, каже др Стојић, руководилац пројекта АТЛАС који је недавно освојио финансирање Фонда за науку Републике Србије и који би требало да обједини податке из Европе и САД-а који се тичу параметара стања ваздуха.

„Сагледавање било ког комплексног система из било које области би сигурно подразумевало укључивање много људи у анализу. Број података одређује хоћемо ли бити кадри да дођемо до свеукупне варијабилности оних параметара који одређују природну интелигеницју. Пошто су феномени у животној средини толико комплексни, морамо да имамо пуно примера да бисмо их разумели“, објашњава др Стојић.

Серијал „Врт физике“ покренуо је Институт за физику у Београду инспирисан концептом популарних ИПБ трибина, које су све до епидемије окупљале многобројну публику у Великој сали СКЦ. Реализована у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, свака од епизода „Врта науке“ посвећена је једној од кључних тема модерне науке . Но, уместо пред публиком, са физичарима и другим истраживачима сада разговарамо у башти Института, на обали Дунава у Земуну.

—-

Аутори: Марија Ђурић и Слободан Бубњевић
Сценарио: “Наука кроз приче”
Камера/дрон: Зоран Вељаноски, Бојан Живојиновић (Twotech Solutions)
Сарадник у продукцији: Јована Николић
Режија и монтажа: Бојан Живојиновић

Производња: Институт за физику у Београду, 2020.