IPB

Пример који треба следити

18. октобра 2017.

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, у ауторском тексту “Србија – херој промена” који је написала за дневни лист „Блиц“ (Субота, 16. септембар 2017.) још једном се осврће на рад Института за физуку у Београду. Она наводи већи број “хероја промена” у Србији чије примере треба следити, називајући их лидерима “који су се својим знањем, вештинама и креативношћу изборили за своје место на светској дигиталној и пословној сцени”.

“Србија има Институт за физику који успешно већ привлачи назад наше фантастичне људе из иностранства, каква је, на пример, др Магдалена Ђорђевић, која се вратила након завршених докторских студија на престижном Колумбија универзитету у Њујорку и последокторских студија у Охају и за врхунске резултате добила низ признања”, наводи премијерка.

Др Магдалена Ђорђевић са Института за физику је добитница гранта Европског истраживачког савета (ERC). Ово је други ERC грант који је икада стигао у Србију и то у вредности од 1.356.000 евра. Реч је о престижном признању за др Ђорђевић која је захваљујући њему наставити проучавање новог стања материје – кварк-глуонске плазме.

Уз др Ђорђевић, у нашу кућу се последњих година вратио већи број изузетно успешних истраживача из бројних светских лабораторија. Иначе, поред Института за физику у Београду, председница Владе се осврнула и на успехе домаћих институција које показују да је “њена визија боље Србије могућа” као што су Биосенс институт из Новог Сада, Електронски факултет из Ниша, Научно-технолошки парк из Београда и Стартит центри.

И пре овог ауторског осврта, у експозеу премијерке, али и у бројним другим приликама, Влада Републике Србије издваја ове установе као примере пројеката од којих се очекује да ће унапредити прилике у Србији.