IPB

Улога посматрача у квантној физици

12. априла 2021.

У уторак, 13. априла 2021. године, са почетком у 18 часова проф. др Часлав Брукнер са Универзитета у Бечу одржаће онлајн предавање „Улога посматрача у квантној физици“.

Светски признати физичар у области фундаменталних проблема квантне теорије, пореклом из Србије, говориће, како је најављено у програму, о гледиштима која у први план стављају фундаменталну улогу посматрача у физици.

Предавање је део циклуса „Интерпретације квантне физике“ који Задужбина Илије М. Коларца организује у сарадњи са Групом за гравитацију, честице и поља уторком од 18 часова путем Zoom платформе.

Проф. др Часлав Брукнер је физику студирао на Универзитету у Београду, а затим на Универзитету у Бечу, где је дипломирао и докторирао. Шеф је катедре за квантну теорију информација и фундаменталну квантну физику на Универзитету у Бечу. Објавио је више од 200 научних радова, а они су цитирани више од десет хиљада пута. Бави се квантном нелокалношћу, заснивањем квантне механике и појмом каузалности у гравитацији и квантној физици. Добитник је награде „Марко Јарић“ за 2014. годину.