IPB

Нелокалност и скривене варијабле у квантној физици

17. априла 2021.

У уторак, 20. априла 2021. године, са почетком у 18 часова  др Марко Војиновић из Института за физику у Београду одржаће онлајн предавање „Нелокалност и скривене варијабле у квантној физици“.

Др Војиновић, који се бави теоријом релативитета, представиће, како се у програму предавања наводи, де Број-Бомову идеју да се квантна теорија разуме помоћу хипотетичког нелокалног пилот-таласа. Такође ће указати и на однос овог виђења и Ајнштајнове теорије.

Предавање је део циклуса „Интерпретације квантне физике“ који Задужбина Илије М. Коларца организује у сарадњи са Групом за гравитацију, честице и поља уторком од 18 часова путем Zoom платформе.

Др Марко Војиновић је виши научни сарадник на Институту за физику у Београду. Објавио је више од 20 научних радова. Имао је две постдок позиције у Лисабону, а гостовао је и на универзитетима у Софији, Бечу, Најмегену и Марсеју. Доминантно се бави истраживањима у области квантне гравитације и темама везаним за заснивање квантне механике и квантне теорије поља.