IPB

Медијска лабораторија 2023/2024, школа научног новинарства

29. децембра 2023.

Институт за физику у Београду, у сарадњи са порталом „Наука кроз приче“, ове сезоне поново организује Медијску лабораторију – јединствену школу научног новинарства, познату као MEDIALAB. Овогодишња школа новинарства, под називом MEDIALAB ADVANCED намењена је полазницима који већ имају одређено новинарско искуство, као и некадашњим полазницима MEDIALAB-а.

Са идејом да кроз мале подухвате ојача медијске капацитете за извештавање о науци и унапреди научну писменост у Србији, “Наука кроз приче” заједно са Институтом за физику у Београду, организује Medialab као бесплатну обуку за полазнике који су заинтересовани за научно новинарство и писање инспирисано науком. Кроз Medialab је током 2018. и 2022. године прошло око 50 полазника, младих новинара и научника, који су сада позвани да се поново укључе у ову, напредну обуку.

Овогодишњи Medialab подржао је и Центар за промоцију науке који је у оквиру свог Јавног позива доделио део средстава за реализацију ове обуке научних новинара.

Medialab се организује у просторијама Института за физику у Београду од јануара до маја 2024. године. Интерактивну, занимљиву и интензивну обуку воде научни новинари Слободан Бубњевић и Марија Ђурић, аутори „Науке кроз приче“, а полазницима ће предавати и други медијски професионалци из домаће штампе, интернет медија и са телевизија, као и научници.

Школа је бесплатна за све учеснике који буду изабрани, а селекција пријављених кандидата врши се на основу одговора из упитника. Пријава се попуњава за 3-5 минута. Од кандидата који нису претходно похађали MEDIALAB, поред основних информација, у пријави се очекује да наведу библиографске податке или линк ка једном чланку, блогу, подкасту, радио или видео прилогу који је објављен у било ком медију.

Пријављивање траје од 27. децембра 2023. до 21. јануара 2024. године.

Институт за физику у Београду, као једна од водећих научних институција у региону и као први институт од националног значаја за Републику Србију, активно ради на унапређењу комуникације науке и пружа подршку квалитетнијем раду научних новинара. „Наука кроз приче” је најмасовнија научнопопуларна платформа у региону коју прати више од 44.000 пратилаца, а чији се садржај пласира широм медијске сцене.

ПРИЈАВА: MEDIALAB ADVANCED 2023/2024.