IPB

Фабиола Ђаноти освојила други мандат генералне директорке

06. новембра 2019.


Женева, 6. Новембар 2019. године 

Савет ЦЕРН-а, Европске организације за нуклеарна истраживања доделио је Фабиоли Ђаниоти други мандат на функцији генералне директорке ове највеће европске научне организације. Ђаноти је генерална директорка ЦЕРН-а од 2016. године, када је постала прва жена на челу организације, а сада и прва особа која је два пута бирана на највишу функцију.

“Одушевљена сам што је Фабиола Ђаноти освојила други мандат. ЦЕРН ће наставити да користи њено снажно вођство и искуство, нарочито за важне долазеће пројекте као што су високолуминозни Велики сударач хадрона (Large Hadron Collider, LHC), имплементација Европске стратегије за физику честица и изградња центра Science Gateway”, рекла је председница ЦЕРН-овог савета Урсула Баслер. “Током њеног првог мандата, показала је велику вештину вођења наше разнолике и међународне научне организације, постајући узор, нарочито за жене у науци”.

“Веома сам захвална Савету ЦЕРН-а што је потврдио поверење у мене. Ово је велика привилегија и огромна одговорност”, рекла је генерална директорка ЦЕРН-а, Фабиола Ђаноти. “Наредне године биће круцијалне за постављање темеља ЦЕРН-ових будућих пројеката и ја сам почаствована што ћу имати прилику да радим са свим државама чланицама, као и другим међународним партнерима и светском заједницом физичара честица.

Фабиола Ђаноти је докторирала на Универзитету у Милану 1989. године, а од 1994. године ради као истраживач у ЦЕРН-у. Водила је ATLAS колаборацију од 2009. до 2013. Године, укључујући и период када су експерименти ATLAS и CMS објавили откриће Хигсовог бозона. За ово откриће 2013. године Нобелова награда из физике додељена је Франсоа Енглерту и Питеру Хигсу.

Фабиола Ђаноти је једна је од “100 најинспиративнијих жена” у избору Гардијана (2011), била је међу првих пет личности 2012. године према Тајм магазину, као и на листи “100 најутицајнијих жена” у избору Форбса 2013. и 2017. године. 

Други петогодишњи мандат Фабиоле Ђаноти почиње 1. јануара 2021. године. 

Током њеног првог мандата Република Србија је у марту 2019. године примљена у пуноправно чланство ЦЕРН-а.