IPB

„Колико не знамо?“

23. новембра 2019.

(НАЈАВА) Наша научнопопуларна трибина догађа се поново на старом месту, у Великој сали СКЦ, у четвртак, 28. новембра, у 19 часова, али сада открива нешто – неочекивано. Након што је радознала београдска публика претходних сезона пунила дворану до последњег места како би слушала о ономе што из разних наука знамо, окупљамо се сада да погледамо у другом смеру – колико не знамо?

На трибини Института за физику у Београду у оквиру иницијативе “Наука кроз приче” разговарамо о нерешеним проблемима савремене науке, са циљем да из ове узбудљиве перспективе научимо нешто више и нешто дубље. Улаз је слободан.

Као вишевековни човеков подухват да разуме свет и његове мистерије, наука се одувек суочавала са изазовима. И то једнако чини и данас, остајући без одговора пред питањима каква су тамна материја, стрела времена, порекло живота или истинска вештачка интелигенција. Непознанице као што су порекло вируса, дељење ћелија, бездимензионалност физичких константи или такозвана оса зла у дубоком свемиру можда у себи крију будуће нове теорије које ће, разумевањем и применама, променити свакодневни живот људи.

Путујући кроз неодговорена питања, на другачији, непретенциозан начин, учесници трибине, наши угледни научници из више области, заправо ће указати на стање и разноликост савремених истраживања, осветлити сложени пут научног сазнања и – подстаћи на размишљање.

На трибини „Колико не знамо“ говоре:

• Др Антун Балаж, Институт за физику у Београду
• Др Алексеј Тарасјев, Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“
• Др Милан Стојановић, Астрономска опсерваторија у Београду
• Др Миљана Милојевић, Филозофски факултет Универзитета у Београду

Модератор трибине је Слободан Бубњевић, „Наука кроз приче“. Улаз је слободан.

Добро дошли!