IPB

Економија ваздуха

21. фебруара 2020.


(НАЈАВА) Шта загађује ваздух у Србији? Дуготрајна, густа магла, смог, непријатни мириси, као и подаци које дају мобилне апликације подстакли су јавност да ове зиме почне потрагу за узроком високих концентрација загађујућих материја изнад наших градова. Надлежни органи су најавили низ мера, а тема је покренула и разнородне организације на акцију. Шта о узроцима загађења заправо кажу научници? Како препознати извор проблема? Како га суштински решити тако да ваздух буде чистији, а да то ипак не изазове тешке социјалне и економске последице?

Поново се окупљамо на трибини Института за физику у оквиру иницијативе “Наука кроз приче” у четвртак, 27. фебруара, у 19 часова, на старом месту – у Великој сали Студентског културног центра. Након бројних изузетно посећених трибина посвећеним темама инспирисаним науком, сада разговарамо о горућем питању – о економији ваздуха.

Учесници трибине ће објаснити како се мери квалитет ваздуха, какве су последице по живи свет и здравље људи, али како се овај изазов решава. Неизбежно, ова тема укључује климатске промене и питање како смањити емисије штетних гасова и како се прилагодити на глобално загревање, па ће учесници трибине говорити и о стању у нашој енергетици, термоелектранама и алтернативним изворима енергије.

На трибини говоре:

• др Мира Аничић Урошевић, Лабораторија за физику животне средине, Институт за физику у Београду
• др Владимир Ђурђевић, климатолог, Физички факултет у Београду
• Александар Мацура, експерт за енергетски систем, RES Foundation
• др Слободан Вукосавић, Електротехнички факултет у Београду, дописни члан САНУ

Модератор трибине је Слободан Бубњевић, „Наука кроз приче“. Улаз је слободан.