IPB

Медијска лабораторија 2022, школа научног новинарства

14. новембра 2022.

Овог децембра, Институт за физику у Београду, у сарадњи са иницијативом „Наука кроз приче“, поново организује Медијску лабораторију – јединствену школу научног новинарства, познату као Medialab. Претходну овакву обуку, организовану пре епидемије Ковида-19, завршило је 25 полазника, младих новинара и научника, од којих су се многи одлучили за новинарску каријеру и сада раде за водеће домаће медије.

Сада и ви можете да се укључите. Да бисте се пријавили, неопходно је да попуните пријаву.

Са идејом да кроз мале подухвате ојача медијске капацитете за извештавање о науци и унапреди научну писменост у Србији, “Наука кроз приче” поново, заједно са Институтом за физику у Београду, организује Medialab као бесплатну обуку за полазнике који су заинтересовани за научно новинарство и писање инспирисано науком. Овогодишњи Medialab подржао је и Центар за промоцију науке који је у оквиру свог Јавног позива доделио део средстава за реализацију ове обуке научних новинара.

Школа је намењена заинтересованим професионалним новинарима, али једнако и ентузијастима, студентима и свима другима који би желели да, подстакнути научним сазнањима, пишу креативне садржаје. Интерактивну, занимљиву и интензивну Medialab обуку воде научни новинари Слободан Бубњевић и Марија Ђурић, аутори „Науке кроз приче“, а полазницима ће предавати и други медијски професионалци из домаће штампе, интернет медија и са телевизија, као и научници из Србије и ЦЕРН-а.

Школа је бесплатна за све учеснике који буду изабрани, а селекција пријављених кандидата врши се на основу одговора из упитника који је саставни део електронске пријаве. Пријава се попуњава за 5-7 минута, али поред основних информација, од кандидата се у пријави очекује да предложи научнопопуларну тему о којој би желео да пише и да своју тему образложи. Не очекује се да кандидат у овој фази тему и напише. Пријављивање траје од 14. до 27. новембра.

Medialab се организује у просторијама Института за физику у Београду, где “Наука кроз приче” свакодневно и настаје. Обука ће бити организована у серијама предавања сваког уторка током децембра 2022. године, а рад са полазницима ће се наставити и након тога, кроз стручну праксу. Током пројекта, полазници обуке ће се оспособити за извештавање о науци, али и да на основу научних знања производе пријемчив и креативан садржај. Полазници ће имати прилику и да објаве неке од својих текстова.

Институт за физику у Београду, као једна од водећих научних институција у региону и као први институт од националног значаја за Републику Србију, активно ради на унапређењу комуникације науке и пружа подршку квалитетнијем раду научних новинара. „Наука кроз приче“ је најмасовнија научнопопуларна платформа у региону коју прати више од 43.000 пратилаца, а чији се садржај пласира широм медијске сцене.

Пријава за Medialab 2022
Више информација о Medialab