IPB

Међународни дан светлости

24. маја 2018.

Добро дошли на обележавање Међународног дана светлости у Србији!

Сврха обележавања Међународног дана светлости, који ће први пут у Србији бити обележен ове године, и то 30. маја, јесте да обезбеди годишњи фокус на светлост и уважавање њене улоге у животима грађана света како у областима науке, медицине, комуникације и енергије, тако и у сферама културе, образовања и одрживог развоја. Разуђена тема светлости ће омогућити многим различитим секторима друштва широм света да учествују у активностима како би се у овој сфери подигла свест о науци и технологији, уметности и култури.

Национални координациони комитет за прославу Међународног Дана Светлости у Србији основан је 6. септембра 2017. године, и од стране Међународног одборног комитета УНЕСКО проглашен је за званичног носиоца Дана светлости у Србији.

Међународни дан светлости обележава се у среду, 30. маја од 16 до 21 час у Народној библиотеци Србије.

Том приликом у Народној библиотеци Србије, у среду 30. маја Национални координациони комитет је припремио занимљив програм који укључује симпозијум под називом Светлост у Граду, радионицу Просветли се кроз игру намењену најмлађима, и изложбу.

Симпозијум “Светлост у Граду“ ће бити одржан у Амфитеатру Народне библиотеке Србије од 16 до 20 часова. Овогодишња тема је изабрана по називу књиге Зорице Матић објављена под покровитељством УНЕСКО, на француском, енглеском и српском језику, и која ће бити представљена у оквиру овог програма. Кроз низ интересантних популарних предавања присутни ће моћи да чују како је светлост столећима инспирисала људе и утицала на наш живот и поимање света који нас окружује.

Кроз радионицу „Просветли се кроз игру“ у јутарњем програму од 10 до 13 час, најмађи ће имати прилику да се на забаван начин и кроз интерактивне експерименте упознају са светлом, да сазнају зашто је небо плаво, науче како да водом савију светлосни сноп или направе свој залазак сунца, па чак и дугу.

Изложба:
Обасјаност невидљивог — Музеј језика
Симболика светлости — Зорица МАТИЋ

Улаз је бесплатан, упис обавезан мејлом : info@dansvetlosti.rs