IPB

Повратак научно-популарне трибине у СКЦ

12. октобра 2018.

Као институт од националног значаја, Институт за физику у Београду, у оквиру иницијативе Наука кроз приче, обнавља трибине које су  Великој сали Студентског културног центра (СКЦ) окупљале публику претходних година, али се већ неко време не организују. По уговору о сарадњи са СКЦ, а на иницијативу Института, током ове јесени планирана су три догађаја, а први је посвећен времену.

Придружите нам се у четвртак, 18. октобра, у 19 часова, на старом месту! Чекамо вас са стотинама других посетилаца – у организацији Института за физику у Београду, у оквиру иницијативе Наука кроз приче, представљамо прву тему трибина ове јесени: “Ко су господари времена”.

На трибини говоре:

Др Александар Богојевић, физичар, директор Института за физику у Београду
Др Милош Арсенијевић, филозоф и аутор више књига о времену, Филозофски факултет Универзитета у Београду,
Др Софија Стефановић, археолошкиња и добитница првог ЕРЦ гранта у Србији, Биосенс институт у Новом Саду
Др Оливер Тошковић, психолог, Лабораторија за експерименталну психологију у Београду

Модератор трибине је Слободан Бубњевић из Одељења комуникација Института, коуредник Науке кроз приче.

Наши ће гости на обновљеној, готово историјској, октобарској трибини разговарати о највећој мистерији модерних наука. Наиме, нова књига угледног италијанског физичара Карла Ровелија Order of Time изазива пажњу читалаца широм света, а аутор већ носи надимак нови Хокинг. Кроз занимљива размишљања о времену, Ровели открива запостављену тајну – да је време последња велика нерешена мистерија савремене науке.

Да ли физичари данас другачије схватају време него у прошлости? Шта је време у филозофији? Да ли је време само психолошка илузија, шта је његова топологија, шта метрика и како гледамо у прошлост и у будућност? Шта је време у модерној науци? Шта је време за вас?