IPB

Дан светлости у епидемији

07. маја 2020.

Трећу годину за редом Национални координациони систем Србије 29. и 30. маја организује манифестацију Међународни дан светлости, а један од партнера је и Институт за физику у Београду.

UNESCO је даном светлости прогласио 16. мај, дан када је 1960. године емитован први ласерски зрак помоћу рубинског кристала. Овим поводом се од 2018. године широм света организују различите манифестације, а међу државама које обележавају овај датум налази се и Србија.

Ове године, услед специфичних околности у којима се свет нашао због пандемије вируса SARS-CoV-2, читав програм, под слоганом „Види светлост“ одвијаће се преко интернета.

Како организатори манифестације наводе, овај датум није посвећен само истраживањима и примени светлости у науци, већ има за циљ да скрене пажња на њену улогу у различитим аспектима друштва од медицине до одрживог развоја. Уз манифестацију, објављена је електронска књига, зборник „Светлост у граду“.

Ове године 29. и 30 маја, грађани свих узраста моћи ће да учествују у различитим програмима као што су онлајн конференција, уметнички и литерарни конкурси и дечје радионице које се могу одржавати у оквиру породице.

Програм Међународног дана светлости 2020.
Посетите сајт Дан светлости
Учествујте на конкурсу Види светлост