IPB

05. јула 2019.

(Најава) Група научника и изумитеља који су махом били имигранти из Европе, међу којима је и Никола Тесла (1856-1943), пре више од сто година својим открићима учинила је Америку светском силом и променила свет који је до тада постојао. Може ли наука данас да на сличан начин промени и Србију?

Сваког 10. јула, у спомен на дан рођења Николе Тесле, у Републици Србији обележава се Дан науке. Овај датум је одлуком Владе Србије посвећен науци још од 2010. године и током претходних година то је била прилика за читав низ манифестација посвећених како лику и делу Николе Тесле, тако и домаћој науци.

Мада не припрема званичну манифестацију, а имајући у виду да трибине Института привлаче бројну и широку публику, Институт за физику у Београду на Дан науке, 10. јула, у 19 часова, у Великој сали Студентског културног центра (СKЦ) организује трибину “Може ли наука да промени Србију”. На трибини ће се отворено говорити о томе шта наука данас доноси нашем друштву кроз општи оквир и стање у коме се развија, али и кроз реперезентативне пројекте и истраживања.

УЧЕСНИЦИ:

  • Проф. др Владимир Поповић, државни секретар задужен за науку у Министарству просвете, науке и технолошког развоја
  • Др Александар Богојевић, директор Института за физику у Београду, института од националног значја за Републику Србију
  • Гордана Даниловић Грковић, в.д. директорка Научно-технолошког парка Београд
  • Др Марија Митровић Данкулов, Иновациони центар Института за физику у Београду
  • Др Kоста Јовановић, Електротехнички факултет Универзитета у Београду

МОДЕРАТОРИ:

  • Марија Ђурић и Слободан Бубњевић, „Наука кроз приче“