IPB

АТЛАС на Коларцу

12. фебруара 2020.


Током фебруара у Малој сали Коларчеве задужбине биће одржан циклус предавања посвећен новим резултатима експеримента АТЛАС у ЦЕРН-у. Предавања ће четвртком од 18 часова држати истраживачи са Института за физику у Београду, који су чланови Лабораторије за физику високих енергија.

АТЛАС је један од детектора на Великом сударачу хадрона (LHC), акцелератору у ЦЕРН-у. Детектор по својој величини и технолошким могућностима представља један од најмоћнијих инструмената не само у ЦЕРН-у, на коме је, упоредо са детекротом ЦМС, пре осам година откривен Хигсов бозон.

Експерименте на њему врше истраживачи окупљени у истоименој колаборацији (што је у суштини, удружење научника). Србија је послала чланица АТЛАС колаборацији (као и ЦМС колаборацији) много пре него што је приступила ЦЕРН-у. Сви предавачи у најављеном циклусу су део групе домаћих физичара који су чланови АТЛАС-а.

На првом предавању, 6. фебруара, др Ненад Врањеш ће говорити о прецизним мерењима као мосту ка новим феноменима у физици честица. Др Врањеш ће, између осталог, објаснити зашто се Стандардни модел сматра некомплетним и зашто физичари верују да би га требало проширити новим честицама и интеракцијама.

Недељу дана касније, 13. фебруара, др Лидија Живковић одржаће предавање под називом „После Хигса“, на ком ће укратко представити историјат потраге за Хигсовим бозоном и последње резултате мерења његових особина.

Последње предавање у циклусу одржаће др Марија Врањеш Милосављевић у четвртак, 20. фебруара. Др Врањеш Милосављевић ће говорити о томе шта је суперсиметрија, како се суперсиметричне честице траже на АТЛАС детектору и где се оне не налазе.

Програм циклуса предавања можете погледати овде.

Фотографија: ЦЕРН-АТЛАС