IPB

Почиње међународна АТЛАС радионица

16. септембра 2019.

Више од 80 истраживача из преко 20 земаља, ангажованих у оквиру ЦЕРН-ове колаборације ATLAS, боравиће овог септембра у Београду где се одржава међународна радионица ATLAS Standard Model Workshop. Радионица траје од 17. до 20. септембра, а свечано отварање биће одржано у Српској академије наука и уметности и затвореног је типа. Поред предавања и дискусија, биће одржане и две практичне сесије.

Организатор овог скупа је Институт за физику у Београду, а непосредну организацију води АТЛАС група Института.

Главна тема која ће окупити ове истраживача је проучавање експерименталних и теоријских изазова у мерењима параметара Стандардног модела елементарних честица са подацима до сада прикупљеним у ЦЕРН-у. Досадашњи резултати упоређиваће се са последњим теоријским предвиђањима и интерпретацијама, а биће дискутоване и оригиналне идеје за побољшање прецизности мерења као и нова мерења која се могу обавити, а која могу помоћи да се расветле механизми интеракција између фундаменталних честица од којих је саздан Универзум.

Међународна радионица ће свечано бити отворена у уторак, 17. септембра, у 9 часова у згради САНУ. Том приликом учеснике ће поздравити проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Иванка Поповић, ректорка Универзитета у Београду, затим др Александар Богојевић,  директор Института за физику у Београду, као и виши научни сарадник др Ненад Врањеш, носилац организације скупа.

Институт за физику је члан ATLAS колаборације дуже од 15 година, а предстојећа радионица је први скуп овог ранга који се организује у нашој земљи од започињања њеног пуноправног чланства у ЦЕРН-у. Претходне радионице биле су одржане у Лабораторији за физику елементарних честица у Ансију у Француској (2015), на Универзитету у Мадриду (2016), Аристотеловом универзитету у Солуну (2017) и Универзитету Краљица Мери у Лондону (2018).  

Организација радионице поверена је истраживачима Института за физику као признање за посебан допринос прецизном мерењу масе W бозона и потврда је препознатљивости београдске групе у оквиру велике колаборације АТЛАС. 

Организацију скупа подржали су Српска академија наука и уметности и Француски институт у Србији.

Прочитајте више: ATLAS Standard Model Workshop